Focolio FAQ för fotografer

Hur tar jag betalt utan företag?

Det finns flera sätt att ta betalt som fotograf, även om du ännu inte har startat företag. Nedan går vi kort igenom några alternativ, läs mer om respektive alternativ under länkarna.

Deklarera som hobbyverksamhet

Varje år får du som privatperson tjäna en viss summa pengar på hobbyverksamhet. Om dina intäkter understiger tillåten summa för hobbyverksamhet, din fotografering främst är en hobby och inte har ett vinstdrivande syfte, kan du skatta för dina intäkter från fotograferingen som hobbyverksamhet när det är dags för deklaration.

Själva betalningen från kunden kan du därmed ta in hur du vill - kontant, swish, in på ditt bankkontot eller vad som nu passar dig och din kund bäst.

Läs mer om hur du tar betalt och deklarerar som hobbyverksamhet

Låt någon annan fakturera åt dig

Det finns flera företag som hjälper dig att fakturera om du själv inte kan, vill eller bara inte hunnit skaffa företag ännu. Om du googlar på "fakturera utan företag", kommer du få upp flera företag som erbjuder dessa tjänster.

Läs mer om hur du kan låta någon annan fakturera åt dig

Starta företag!

Om du känner att det kommer bli mer fotojobb framöver kan det vara lika bra att starta eget företag. Det är inte så läskigt som det låter och det kostar ingenting! Du kan även börja fakturera redan innan all registrering gått igenom.

Snart kommer här en guide för hur du enklast kommer igång med eget företag, tills dess rekommenderar vi länkarna nedan.

Företagande.se | Verksamt | Bolagsverket ⇢